Întrebări frecvente

  1. Am primit o invitație la mediere. Ce fac?

    Răspuns: Trebuie să îi răspundeți celui care va trimis invitația dacă acceptați sau nu medierea și, în cazul în care decideți să participați la mediere, va trebui să stabiliți împreună cu mediatorul și cealaltă parte data și oră la care va avea loc ședința de mediere.

  2. Trebuie să accept mediatorul propus de cealaltă parte?

    Răspuns: Nu. Medierea este o variantă alternativă şi voluntară de soluționare a disputelor și mediatorul trebuie să fie acceptat de ambele părți.

  3. Am primit o informare privind medierea trimisă de către un avocat/consilier juridic/notar. Ce reprezintă?

    Răspuns: Conform ultimelor modificări ale Legii 192/2006 avocații, consilierii juridici și notarii pot trimite astfel de informări privind avantajele rezolvării pe cale alternativă a disputelor. Trebuie să consultați Tabloul mediatorilor sau alte medii de informare, să alegeți un mediator și să comunicați celui care va trimis informarea opțiunea dumneavoastră.

  4. Pot avea mediatorul meu?

    Răspuns: Nu. Mediatorul nu este avocatul nici uneia din părți, nu este judecător și nu poate reprezenta vreuna din părți. În anumite condiții este posibilă co-medierea (ședințele de mediere să fie făcute în prezența a doi mediatori).

  5. La ședințele de mediere trebuie să fiu însoțit de avocat?

    Răspuns: În mediere este obligatoriu că ambele părți să fie egale. Dacă cealaltă parte este însoțită de avocat este recomandat ca și dumneavoastră să vă angajați un avocat. În cazul în care părțile aleg să vină fără avocat iar în timpul ședinței de mediere mediatorul constată dezechilibre între părți (din punct de vedere al capacității de susținere a intereselor şi drepturilor proprii), este obligatoriu ca mediatorul să întrerupă ședința de mediere și să recomande părților angajarea avocaților.

  6. Ce rol are avocatul în procesul de mediere?

    Răspuns: Părțile asistate de avocați au garanția că drepturile lor legale sunt în siguranță. Avocații în mediere au rolul de negociator al părților pe care le asistă. Avocatul, prin natura profesiei, este părtinitor în timp ce mediatorul este neutru.

  7. Poate mediatorul să garanteze rezultatul?

    Răspuns: Nu. Medierea se poate încheia cu un acord total, un acord parțial sau fără nici un acord. Așa cum se poate observă din exemplul alăturat, o dispută nu are o singură variantă de soluționare universal valabilă.

  8. În timpul medierii se poate solicita efectuarea unei expertize?

    Răspuns: Da. Mediatorul, cu acordul părților, poate solicita o expertiză în disputa supusă medierii. Expertul va fi ales aleatoriu din lista experților tehnici judiciari. Plată onorariului se va face în mod egal de părțile aflate în conflict. La cererea părților acestea își pot desemna proprii experți parte urmând să suporte individual onorariul acestora.

  9. În timpul ședinței de mediere mediatorul a solicitat să discute individual cu fiecare parte. Este normal?

    Răspuns: Da. Mediatorul poate decide în anumite cazuri că este necesar să discute individual cu fiecare parte.

  10. La jumătatea ședinței de mediere mediatorul a spus că el nu mai poate media acel conflict. De ce?

    Răspuns: Mediatorul este neutru și imparțial. Situațiile care pot genera o astfel de atitudine sunt multiple și, în cazul în care nu se încalcă principiul confidențialității, mediatorul va motiva părților decizia sa. Dacă în timpul ședințelor de mediere se aduc la cunoştiinţa mediatorului fapte penale, acesta este obligat să întrerupă ședința de mediere și să sesize instituțiile abilitate.

  11. Am un copil cu deficiente iar școala unde l-am înscris nu îl mai primesc. Învăţătoarea mi-a cerut să îl mut la o altă unitate de învățământ. Se poate apela la mediere în acest caz?

    Răspuns: Da. Medierea se adresează și așa-numitelor dispute non-juridice.

  12. Ce valoare are acordul de mediere?

    Răspuns: Valoarea juridică a unui acord de mediere este cea a unui contract bilateral, consensual. Părţile stabilesc o soluţie pentru un conflict, soluţie ce constă în drepturi şi obligaţii reciproc agreate, contractate cu bună credinţă şi în cunoştiinţă de cauză. Înţelegerea părţilor nu trebuie să cuprindă prevederi care aduc atingere legii şi ordinii publice. Acordul de mediere poate fi prezentat notarului public pentru autentificare (nu numai pentru legalizare). Acordul de mediere autentificat de instanţa de judecată sau de notarul public constituie titlu executoriu.

  13. De ce să vin la mediere dacă pentru autentificare trebuie să mă duc tot la notariat?

    Răspuns: Când părţile sunt în dispută, notarul public nu poate întocmi actul solicitat de către părţi şi le va recomanda să rezolve disputa amiabil sau în instanţă. La mediator se apelează pentru rezolvarea disputei pe cale amiabilă. În cazul în care disputa se soluţionează amiabil, prin mediere, notarul public va lua act de voinţa părţilor consemnată în acordul de mediere şi va întocmi actul autentic pentru validarea acordului.
    Pentru transferul proprietăţii asupra unor bunuri imobile pentru care legea prevede obligativitatea unei forme autentice este obligatoriu ca acordul de mediere să fie prezentat notarului public pentru autentificare, în caz contrar acordul de mediere nu are nici un efect juridic.

Exemplu ipotetic de conflict supus medierii

O persoană se duce cu mașina în service pentru a schimbă cauciucurile de vară cu cele de iarnă. La terminarea lucrărilor, când efectua manevrele de ieșire din parcare, roata din spate stânga se desprinde. Se rup prezoanele, se avariază janta, aripa și discul de frână. Pentru o rezolvare rapidă a situației, părțile sunt de acod să vină la mediere.

Poziția părților înainte de începerea medierii:

  • Service-ul dorește rezolvarea amiabilă și confidențială pentru a evita publicitatea negativă
  • Proprietarul autoturismului dorește repararea autoturimului și o despăgubire de 10.000 euro

În urma ședinței de mediere se poate ajunge la una din cele 3 rezolvări (aceste variante sunt ipotetice şi nu reprezintă un model):

Varianta 1:
Părțile nu ajung la nici o soluție reciproc avantajoasă și decid să se adreseze instanțelor de judecată competente.

Varianta 2: Acord total
Autoturismul este reparat pe cheltuiala service-ului. Pe timpul reparației service-ul oferă cu titlu de curtoazie un autoturism similar cu cel avariat. În plus, service-ul se obligă să efectueze cu titlu gratuit următoarele 3 revizii și se obligă ca pe o perioadă de 2 ani să acorde, în cazul unor defecțiuni mecanice, un discount de 5% din costul pieselor și să nu perceapă manoperă.

Varianta 3:
Autoturismul este reparat pe cheltuiala service-ului. Pentru celelalte solicitări ale proprietarului autoturismului se va înainta o acțiune în justiție.

Ţi-a fost de folos informaţia acestei pagini?